DE ORIGINE VAN KOFFIE IN EEN KOPJE

Nespresso zet met twee Limited Edition koffies de herkomst van koffie in de schijnwerpers

Bij de start van het nieuwe jaar neemt Nespresso alle koffieliefhebbers mee op ontdekkingsreis. Met als bestemming: de plaats van herkomst van twee nieuwe Limited Edition koffies: de Arabica Ethiopia Harrar en de Robusta Uganda.

Inspiratiebron voor de nieuwe capsules zijn de meeslepende mythes over de oorsprong van koffie. Zo laat Nespresso, pionier op het vlak van geportioneerde koffie, je proeven van Ethiopië, waar de Arabica zijn origine vindt, én van Oeganda, waar de Robusta vandaan zou komen. En om de koffies ook tijdens het drinken in de schijnwerpers te zetten, heeft de Zwitserse designstudio atelier oï een prachtige Limited Edition schotel in roestvrij staal ontworpen.

DE MYTHE VAN DE ARABICA:

De nieuwsgierige geiten

De oude hooglanden van Ethiopië vormen het decor voor het verhaal van Kaldi. Wanneer de jonge geitenherder op het heetst van de namiddag de schaduw opzoekt om zijn geiten te hoeden, valt hij in slaap. De geiten dwalen af en verderop in de wildernis eten de dieren de rode bessen van een bijzondere struik.

Wanneer Kaldi even later wakker wordt en ontdekt dat zijn geiten verdwenen zijn, gaat hij naar hen op zoek. Hij vindt ze springend en dansend rond de mysterieuze struiken. Kaldi beslist om zelf zo’n rode bes te proeven en ondervindt meteen zo’n opwekkend gevoel dat hij samen met zijn geiten begint te dansen.

Een voorbijgaande monnik vertrouwt de situatie niet en beslist om de mysterieuze bessen in het vuur te gooien. Maar wanneer de bessen in de vlammen terecht komen, merkt hij dat er allerlei heerlijke aroma’s vrijkomen. Verwonderd haalt de monnik de bonen met een borstel uit het vuur. Hij verplettert ze, zodat hij er water aan kan toevoegen om zo de betoverende drank te brouwen die wij nu kennen als Arabica koffie.

DE MYTHE VAN DE ROBUSTA:

De familieband

Dit verhaal brengt ons naar het vervlogen land van Buganda, nu gekend als Oeganda, en beschouwd als de plaats van herkomst van de Robusta. De kostbare Robusta koffiebonen vormen hier een belangrijk onderdeel van een heilig ritueel gebruikt om families te verenigen. Een koffiebes wordt in twee gesplitst en de twee bonen binnenin worden door twee verschillende personen opgegeten. Hierdoor zorgt de geest van de koffiebes dat zowel hun families als hun nakomelingen voor eeuwig verbonden zijn in een pact van vriendschap en loyaliteit.

Karsten Ranitzsch, Head of Coffee bij Nespresso, vertelt: ‘Bij Nespresso weten we hoe belangrijk de rijke geschiedenis van de koffie is voor het smaakpalet. Met deze nieuwe Limited Editions willen we koffieliefhebbers trakteren op een mythische reis naar de origine van koffie. De boeiende verhalen over de ontdekking van koffiebonen vertellen ons ontzettend veel over de koffie die we vandaag drinken. Met de nieuwe capsules deelt Nespresso de ongelooflijke smaak van de Arabica Ethiopia Harrar en Robusta Uganda, twee koffies die ons via onze zintuigen honderduit vertellen over de regio van hun herkomst.’

ONTDEK DE LIMITED EDITION KOFFIES

Proef de twee heerlijk koffies. Liefhebbers van Lungo kunnen van de Arabica Ethiopia Harrar genieten als Espresso en als Lungo.

Arabica Ethiopia Harrar – Een heerlijke espresso waarbij noten van rijp fruit en verse bloemen zorgen voor een fluweelachtige body. 100% Arabica van Harrar, de regio waar koffie voor het eerst op grote schaal werd gecommercialiseerd en wereldwijd geëxporteerd.
Intensiteit: 5
Kopgrootte: Espresso (40 ml) or Lungo (110 ml)

Robusta Uganda – Verrassend zoet en bijzonder intens, met overtuigende toetsen van cacao. 100% Robusta.
Intensiteit: 10
Kopgrootte: Espresso (40 ml) or Ristretto (25 ml)

Om de mythes tot leven te brengen op de verpakkingen voor de nieuwe capsules, heeft Nespresso beroep gedaan op een bijzondere illustrator: Mariana Rodrigues, geboren in Portugal, getogen in Londen en vooral bekend om haar werk met de natuur als voornaamste inspiratiebron.

‘Deze nieuwe koffies van Nespresso, en in het bijzonder de mythische verhalen over hun oorsprong, intrigeerden me enorm’, vertelt Mariana enthousiast. ‘Bij het ontwerp van de verpakkingen wilde ik vooral de levendigheid van beide culturen weergeven en de link naar hun mooie verhalen over koffie en het diepgewortelde erfgoed.’

LIMITED EDITION ACCESSOIRES

Om de koffies ook tijdens het drinken helemaal tot hun recht te laten komen, ging Nespresso de samenwerking aan met atelier oï. Deze Zwitserse designstudio ontwierp exclusief een prachtige Limited Edition schotel in roestvrij staal. De traditionele Afrikaanse koffieceremonies vormden hiervoor de inspiratiebron, terwijl de patronen verwijzen naar eeuwenoude ambachtelijke staalwerktechnieken en de bijzonder fijne kunst van de guilloches of gegraveerde geometrische figuren.

Voor een gelimiteerde periode biedt Nespresso de ‘Discover Coffee Birth Places’ geschenkdoos aan met daarin de ronduit schitterende schotel en een set van twee View Espresso mokken.

Arabica Ethiopia Harrar en Robusta Uganda zijn vanaf 15 januari voor een gelimiteerde periode verkrijgbaar in de Nespresso Boutiques wereldwijd en online via www.nespresso.com.

Meer informatie over de geschiedenis van koffie en de verschillen tussen Arabica en Robusta vind je hier: https://www.nespresso.com/be/nl/origins-of-coffee 

Contacteer ons
Margaux Vigneron oserieux
Suzanne Decock PR & Communications manager Nespresso Belgium
Margaux Vigneron oserieux
Suzanne Decock PR & Communications manager Nespresso Belgium
Over Nespresso

Nestlé Nespresso nv is de pionier en referentie op het vlak van geportioneerde koffie van de hoogste kwaliteit. De hoofdzetel van Nespresso is gevestigd in Lausanne, Zwitserland. Het bedrijf is actief in bijna 64 landen en telt meer dan 12.000 werknemers. In 2015 beheerde het een wereldwijd retailnetwerk van meer dan 450 exclusieve Nespresso Boutiques. Surf naar de site van Nespresso: www.nestle-nespresso.com voor meer informatie.

Voor meer info betreffende Nespresso BtoB solutions surf naar www.nespresso.com/pro